محل تبلیغات شما
نگاهی به نمایندگان ادوار استان در مجلس شورای اسلامی (2)

مجلس دوم؛ بوشهر با 3 نماینده ‌‎اش+ تصاویر

خلیج فارس: دوره دوم مجلس شورای اسلامی، استان بوشهر سه نماینده راهی پارلمان کرد که همگی بالاترین درصد آرا را در میان نمایندگان بعد از خود کسب کردند.

خلیج فارس: در آستانه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، پایگاه اطلاع رسانی خلیج فارس» طی سلسه گزارش هایی، نگاهی به سوابق مجالس نه گانه پس از انقلاب و نمایندگان استان بوشهر در این دوره ها دارد که بخش دوم آن در ادامه از نظر گرامیتان می گذرد.

مجلس اول؛ بوشهر و 5 نماینده‌اش + تصاویر

نگاهی گذرا به مجلس دوم

دوره دوم مجلس شورای اسلامی بر بستری از فعالیت و رقابت درون گروهی میان وفاداران، شاگردان و هواداران بنیانگذار فقید جمهور اسلامی شکل گرفت.

استعفای دولت موقت به ریاست مهدی بازرگان، رای عدم کفایت ی مجلس به ابوالحسن بنی صدر اولین رییس جمهور ایران و عزل وی توسط امام (ره)، مقابله با سازمان های چپ گرای ی اعم از سازمان های مسلح (فدائیان خلق و مجاهدین خلق) یا غیرمسلح (حزب توده) و توقف آنها، فضای ی کشور را در آستانه رقابت های انتخاباتی دومین دوره مجلس در اختیار نیروهای انقلابی وفادار به آرمان های رهبر فقید انقلاب و برخی از شاگردان و پیروان ایشان قرار داد.

اعضای هیات رئیسه مجلس دوم (هاشمی رفسنجانی رییس، محمد یزدی و مهدی نایب رییس)

حزب جمهوری اسلامی، جامعه ت مبارز، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، انجمن اسلامی معلمان و دفتر تحکیم وحدت گروههای ی فعال در انتخابات بودند سایر گروهها یا منازعه مسلحانه را برگزیده بودند یا به دلیل نداشتن کاندیدا، اشتیاقی به حضور در انتخابات نداشتند و از تحریم آن سخن می گفتند.

همچنین در دوره دوم مجلس، با اضافه شدن قید التزام به اسلام و التزام عملی به ولایت فقیه، کاندیداهای تعدادی از جریان‌های ی از روند انتخابات کنار گذاشته شدند. نهضت آزادی، حزب توده و سازمان مجاهدین خلق از جمله جریان‌هایی بودند که با وجود داشتن نمایندگانی در مجلس اول، از حضور در مجلس دوم بازماندند. در نهایت جناح راست، توانست اکثریت کرسی‌های مجلس دوم را تصاحب کند.

در ابتدا بیش از 1500 نفر برای کاندیداتوری ثبت نام کردند که در بررسی صلاحیت ها و انصراف تعدادی از داوطلبان، بیش از 1000 نفر برای تصاحب 270 کرسی مجلس در فروردین 1363 به رقابت با یکدیگر پرداختند و مرحله دوم نیز اردیبهشت ماه همان سال برگزار شد.

از منتخبان برجسته آن دوره مجلس می توان به این افراد اشاره کرد: هاشمی رفسنجانی رییس مجلس، محمد یزدی نایب رییس، مهدی نایب رییس، اسدالله بیات، سیدمحمد ای، سیدهادی ای، سیدمحمود دعایی، عباس شیبانی، محمدصادق خلخالی، احمد آذری قمی، محمد اشرفی اصفهانی، مرضیه دباغ، اسدالله بادامچیان، محمدرضا باهنر، رسول منتجب نیا، عبداله نوری، علی اکبر ناطق نوری.

همچنین در مرحله دوم نیز ، قربانعلی دری نجف آبادی، علی موحدی ساوجی و محمدمهدی ربانی املشی، سید رضا اکرمی و محمدرضا رحیمی وارد پارلمان شدند.

3 نماینده استان بوشهر در مجلس دوم

استان بوشهر در دومین دوره مجلس شورای اسلامی 3 نماینده از سه حوزه انتخابیه بوشهر، دشتستان و رودباران داشت. (رودباران نام شهرستان دشتی پس از انقلاب اسلامی شد که از شهرستان دشتستان مستقل گردید. این نام تا مجلس دوم وجود داشت تا اینکه این شهرستان به نام فعلی اش یعنی دشتی تغییر یافت.)

در جریان این انتخابات، سه در همان مرحله نخست نماینده استان بوشهر شدند که در میان همه نمایندگان همان حوزه انتخابیه شان، صاحب بالاترین درصد آرا شدند.

نمایندگان بوشهر در مجلس دوم به ترتیب درصد آرا شامل این افراد می باشد: حجت الاسلام ابراهیم جمالی یوسفی (میرزا ابراهیم دشتی) از رودباران با 74.2 درصد، عباس رحیمی با 65.2 درصد از دشتستان و سیدمحمدحسن نبوی با 58.7 درصد از بوشهر.

در ادامه نگاهی به میزان رای هرکدامیک از نمایندگان استان در مجلس دوم داریم:

سیدمحمدحسن نبوی/ نماینده بوشهر

شادروان حجت الاسلام سیدمحمدحسن نبوی اولین مدیر آموزش و پرورش استان پس از انقلاب بود. در پی شهادت عباس حیدری نماینده بوشهر در مجلس اول، وی در انتخابات میاندوره ای نماینده بوشهری ها شد.

وی در انتخابات مجلس دوم نیز از همین حوزه کاندیدا گردید و بار دیگر راهی پارلمان شد. نبوی در دوره سوم نیز مجددا نماینده بوشهر شد و پس از آن از نمایندگی کناره گرفت و بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر را بنیان نهاد و در انتخابات سال 76 نیز جانب سیدمحمد خاتمی را گرفت. ایشان نهایتا در سال 81 درگذشت.

نفر دوم انتخابات مجلس دوم در بوشهر، ححت الاسلام عبدالرسول صداقت بود که در پایگاه ششم شکاری اشتغال داشت و بعدها مسئول عقیدتی ی این پایگاه و سپس نیروی هوایی شد.

عباس رحیمی/ نماینده دشتستان

در شرایطی که محمدمهدی جعفری اولین نماینده دشتستان در مجلس شورای اسلامی قید حضور در انتخابات را زد، شگفتی انتخابات ادوار مجلس در حوزه دشتستان رقم خورد، چرا که اولین (و شاید آخرین) غیر دشتستانی به نمایندگی این شهرستان به مجلس راه یافت. ضمن اینکه وی در میان همه نمایندگان دشتستان، تاکنون بالاترین درصد آراء را کسب کرد.(65.2 درصد)

عباس محمدی که متولد نجف آباد اصفهان بود و مردادماه امسال فوت شد، همزمان با جنگ تحمیلی به عنوان امام جمعه برازجان منصوب گردید و در 37 سالگی به نمایندگی دشتستان رسید.

وی پس از پایان دوره نمایندگی به عنوان امام جمعه خمینی شهر اصفهان منصوب شد و تا مردادماه امسال و پیش از فوت به همین مسئولیت اشتغال داشت.

سایت اینترنتی وی در مورد ورودش به مجلس از سوی دشتستان می نویسد: ایشان هیچ تمایلی به ورود به مجلس را نداشت وبا اصرار وحتی گریه و تظاهرات مردم مجبور شد فقط ثبت نام كند ولی هیچ قدمی برای رأی آوردن و تبلیغات برنداشت و حتی یك ریال هم خرج نكرد و پس از ثبت نام شهر را ترك كرد با این وجود در اولین مرحله و با رأی قاطع مردم انتخاب گردید.»

البته سید محمد مهدی جعفری در روایتی دیگر می گوید: تبلیغات رحیمی چنان آشکار و عامیانه بود که در تریبون نماز جمعه به مردم قول می داد در صورت ورود به مجلس برای آنان ارزاق و آب و برق و کالا فراهم کند.»

گفتنی است در آن انتخابات، 5 کاندیدای دیگر هم بودند که محمدرضا دشتیانه و حجت الاسلام نورالله حسینی دوم و سوم شدند.

میرزا ابراهیم دشتی/ نماینده رودباران

در حوزه رودباران، میربهزاد شهریاری نماینده دوره اول در انفجار حزب جمهوری اسلامی شهید شده و سیدمحمدحسن محمدی هم که در میاندوره ای وارد پارلمان گردید، برای همیشه از ت کناره گرفت و تا امروز در روستای بوالخیر تنگستان زندگی می کند.

در این شرایط، حجت الاسلام ابراهیم یوسفی دشتی معروف به میرزا ابراهیم که اولین امام جمعه بوشهر پس از انقلاب بود، از  زادگاهش کاندیدا شد و با رای 74.2 درصدی به نمایندگی مجلس رسید که بالاترین درصد در میان همه نمایندگان این حوزه می باشد.

البته با ابطال انتخابات اولین دوره مجلس خبرگان در استان بوشهر که به دلیل شکایت وی بود، میرزا ابراهیم دشتی در انتخابات میاندوره ای خبرگان نماینده استان شد، در حالی که سال دوم نمایندگی اش در پارلمان را می گذراند.

با این حال در دوره سوم، وی عزم نمایندگی بوشهر را کرد که در رقابت با یک سید همولایتی اش (سیدمحمدحسن نبوی) رقابت را واگذار نمود. وی در انتخابات مجلس دوم خبرگان هم توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شد و امکان کاندیداتوری را نیافت تا از ت کناره بگیرد. وی اکنون در قم و مدرسه علمیه اش حضور دارد و سایت اینترنتی به روزی دارد که معمولا هر هفته یکی از یادداشت های دینی وی را منتشر می کند. ضمن اینکه در شبکه اجتماعی فیس بوک نیز صفحه ای دارد که عمدتا بازنشر مطالب سایت وی می باشد.

میرزا ابراهیم دشتی درباره حضورش در انتخابات مجلس دوم به خلیج فارس» گفت: به دلیل تعلق خاطری که به زادگاهم داشتم و درخواست هایی که توسط دوستانی که از زمان مبارزات انقلابی در شهرستان های جنوبی استان مرتبط بودیم، وارد این انتخابات شد و مورد لطف مردم قرار گرفتم. در همان دوره یکی از پیگیری هایم احداث سد رودخانه مند بود که از نظر کشاورزی مستعد است و آب باران ضمن خسارت به مردم، بدون استفاده راهی دریا می شود. وزارت نیرو در دولت میرحسین هم این موضوع را در گزارش های خود تایید کردند، ولی با این استدلال که در شرایط جنگ هستیم و اولویت بودجه ها آنجاست، این موضوع به بعد موکول شد و عمر نمایندگی من نیز به پایان رسید.»

شایان ذکر است نفر دوم آن انتخابات سید کمال الدین شهریاری بود که اولین تجربه کاندیداتوری اش را پشت سر گذاشت و نهایتا حدود 8100 رای کسب کرد. وی هرچند از بستگان دور شهید میربهزاد شهریاری (نماینده رودباران در مجلس اول) بود و در تهران متولد شده و ست داشت، ولی با اتکا به نام و آرا شهید میربهزاد در رودباران کاندیدا شد و ناکام ماند.

وی البته در دوره سوم و چهارم از این حوزه انتخابیه به مجلس رسید و در دوره دهم نیز مجددا به پارلمان برگشت، اما برای دوره یازدهم قید نمایندگی را زد.

کاندیدای شاخص دیگر حوزه رودباران در مجلس دوم، حسین حق شناس پدر دکتر محمدجواد حق شناس عضو کنونی حزب اعتماد ملی و استاد دانشگاه بود که حدود 4200 رای آورد، ضمن اینکه دو کاندیدای دیگر این حوزه یعنی احمد صداقت و محمد اسماعیلی هم به ترتیب 1495 و 916 رای به دست آوردند.

عکس دسته جمعی نمایندگان مجلس دوم

در تنظیم این گزارش از کتاب خاطرات علیرضا مظفری زاده مبارز انقلابی بوشهر، کتاب "تاریخ ی و مبارزات مردم برازجان" تالیف اکبر صابری و همچنین مصاحبه با هادی اخلاقی و الله کرم مشتاقی که در دشتی و دشتستان مطالعاتی درباره انتخابات ادوار مجلس داشته اند، کمک گرفته شده است که بدین وسیله از آنها تشکر می شود.

ماهور میلاتی کجاست ؟

دکتر احسان شفیعی لیراوی نژاد

لیراویان و کریم خان زند

مجلس ,دوم ,انتخابات ,دوره ,نماینده ,بوشهر ,در مجلس ,مجلس دوم ,در انتخابات ,که در ,پس از ,مجلس شورای اسلامی ,میربهزاد شهریاری نماینده ,مجلس شورای اسلامی، ,نماینده استان بوشهر

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Kristy's page Arthur's life admina-san صفی آباد السلام علیک یا فاطمه الزهراء سلام الله علیها نصب نرم افزار Matthew's info consbardouso Ashley's memory جادوی بصیرت